Barion Pixel Nemzeti kendergazdaság felépítése rendezvény összefoglaló_2020.10.20 - Vitakanna CBD olaj webáruház

Nemzeti kendergazdaság felépítése rendezvény összefoglaló_2020.10.20

kenderipar, kenderaratás, kendergazdaság, cannatural

Izgalmasnak ígérkezett a Corvinus Agribusiness által szervezett „NSKI – A nemzeti kendergazdaság felépítése” című rendezvény, ahova mi is ellátogattunk, hogy első kézből értesüljetek Magyarország kenderrel kapcsolatos terveiről.

A rendezvény moderátora Barta Dénes a Corvinus Agribusiness diákszervezet agrárszakmért felelős alelnöke, aki egy rövid bevezetővel és egy érdekes videóval nyitotta a rendezvényt.

A videó visszatekint Magyarország 18-19. században betöltött kendertermesztő nagyhatalmi szerepére és részletezi a kender egyedülálló összetételét, felhasználásának lehetőségeit, valamint a természetre és az emberre gyakorolt pozitív tulajdonságait.

A videó ezen a linken megtekinthető: https://vimeo.com/375446409

Ezt követően egy online előadó, Pásztor Zsolt kendergazda, az NSKI agrárszakmai referense vette át a szót. Zsolt több éves tapasztalattal és saját kenderfölddel rendelkezik, ezért értékes információkkal tudja támogatni a magyar kendergazdaság fejlesztését. Az előadás részleteit megnézheted az online videóban.

kendergazdaság felépítése Molnár GyörgyAz előadást Molnár György a Nemzetstratégia Kutatóintézet igazgatója folytatta, aki egészen más szinten közelítette meg a témát.

Az NSKI nagy lehetőséget lát a kender iparágnak felvirágoztatására a Kárpát medencében, ezért új fejlesztési irányt jelölt ki a 2021-2027 közötti időszakra. A munka 2016-ban indult és az 5 éves terv végén 3 kenderipari beruházás valósulhat meg magyar és szlovák cégek együttműködésével.

A kitűzött cél, hogy 2030-ra 180.000 hektáron történjen a kendertermesztés, és a jól tervezett és működő ipar Magyarországon dolgozza fel a terméket, ami plusz bevételt jelent a régiónak.

A feladat komplexitása miatt sajnos máig nem sikerült koncentrálni az erőforrásokat a kenderipar fejlesztése érdekében. Elhangzott, hogy Kína 150K, az USA 80K, Kanada 60K és az Eu 48K hektáron termel ipari kendert.

György kiemelte, hogy a kender egy jövedelmező, nagyon hasznos és az egyik legjobb környezetvédő növény az egyedülálló szén-dioxid megkötő képességének köszönhetően. Megtudtunk egy érdekes adatot, hogy 1 hektár erdő 3 tonna szén-dioxidot tud megkötni 1 év alatt, míg a kender 12,8 tonna CO2-t tud megkötni !4! hónap alatt!!

A kender akár háromszorosára növeli a termőterület jövedelmezőségét, amire további feldolgozó iparágak épülhetnek a mag, rost és szár felhasználásával. A kender felhasználható szinte az összes iparban az egészségügy, szépségipar, élelmiszeripar, sorolhatnám, ráadásul tökéletes alternatívája a műanyagnak. A célok adottak, a munka folyik és eljött az ideje, hogy a gazdák belevágjanak a kendertermesztésbe.

Fontos lenne, hogy nagyobb állami szerepvállalás valósuljon meg és akkor eljöhet a régió kender felemelkedése.

Az Európai Zöld Megállapodásban szereplő környezetvédelmi szakpolitikai célokat nézve a kenderipar az összes célt egyidejűleg szolgálja. A 10 éves időszakra 1 millió Euro lesz allokálva erre a területre és a környezetvédelmi célokra.

Érdekes hír, amit egy térképen láthattunk, hogy az állam elfogadta, a regionálisan kialakítandó gazdaság fejlesztési zónákra vonatkozó tervezetet, ami határon átnyúló együttműködést biztosít a régióban. A tervezett négy gazdasági zónát egy-egy kormánybiztos fogja irányítani és a kenderágazat fejlesztési célja az összes zóna működésének összehangolása.

Ha Te is szeretnél részese lenni a folyamatnak, akkor keresd a magyar gyártók termékeit!

Köszönjük az esemény lebonyolítását a Corvinus Agribusiness diákszervezetnek, bízunk benne, hogy hamarosan lesz folytatása a témának!

Kapcsolódó tartalmak:

Corvinus Agribusiness: http://corvinusagribusiness.hu

Nemzetstratégia Kutatóintézet – NSKI – http://nski.hu

Az esemény linkje, ahol a felvétel visszatekinthető: https://www.facebook.com/events/658962378157723

#kendergazdaság #kendertermesztés #kenderstratégia #magyarkender #kender #kenderipar #kendergazdák #vitakanna #iparikender #cbd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük